Injecties van Saxenda® en Wegovy®

Bij Vi Lifestyle werken wij met verschillende soorten injecties afhankelijk van jou situatie. Lees meer over deze injecties en start met afvallen.

Verlies in gewicht tussen 8 en 12%
Het kan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige vormen van kanker verminderen
Er kunnen bijwerkingen optreden met name tijdens de eerste weken van gebruik
Het is een veilig medicijn voor de meeste mensen.

Ervaringen met Saxenda

De SmPC studie (Summary of Product Characteristics) laat bijvoorbeeld zien dat in combinatie met een leeftstijl verandering gemiddeld 8% gewichtsverlies bewerkstelligd. Dat is op zijn zachts gezegd baanbrekend te noemen. Daarbij vond het merendeel van het gewichtsverlies plaats in de eerste 4 maanden. Naast het gewichtsverlies werd bij de deelnemers een afname van de buikomvang, het glucosegehalte en een sterke afname van de bloeddruk gemeten. Daarnaast verlaagde het medicijn de kans op het krijgen van diabetes type II. SmPC studies worden gebruikt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bij de goedkeuring van medicatie

Wat is Saxenda®?

Wat is Saxenda (stofnaam Liraglutide) is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om volwassen die lijden aan obesitas te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Novo Nordisk en is alleen op recept verkrijgbaar. Dit kunnen wij uitschrijven als je medisch geschikt bent. Liraglutide is de stofnaam van het medicijn dat wordt gebruikt in Saxenda. Een Liraglutide-injectie verlaagt de hoeveelheid glucose in het bloed. Liragluditde-injecties worden verkocht onder de merknamen Saxenda en Victoza. Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II en Saxenda voor de behandeling van overgewicht. Saxenda en Victoza zijn ontwikkeld door pharmaceut Novo Nordisk.

Wat zijn bijwerkingen?

Voor zowel Wegovy als Saxenda kunnen er bijwerkingen optreden maar deze zijn vaak mild.

Bij het gebruik is het altijd verstandig rustig op te bouwen om zo bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen. Tips zijn; eet regelmatige, kleine maaltijden en snacks. Drink veel water. Vermijd alcohol. Neem je medicatie in op een vaste tijd van de dag het het liefste met een grote maaltijd. Toch kunnen er soms bijwerkingen ontstaan.

Neem contact op met onze arts als je ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart.

Voor wie zijn de injecties geschikt?

Saxenda is geschikt voor mensen die al meerdere pogingen hebben gedaan om af te vallen, maar niet succesvol zijn geweest. Dus denk je eraan tussen de 5 en 15 kilo af te vallen dan is dit een goede en zeer effectieve manier.

Wegovy is een behandeling om af te slanken die geleverd wordt als injecteerbare pen. Je hoeft het maar een keer per week te gebruiken om je eetlust te helpen verminderen. Zo wordt het moeilijke deel voor je geregeld. Wegovy pennen zijn ontworpen voor mensen met een BMI van meer dan 30. Het kan ook gebruikt worden door mensen met een BMI boven 27 die gewichtgerelateerde gezondheidsproblemen hebben, zoals hypertensie, slaapapneu of diabetes type-2. Wegovy maakt afvallen simpel.

Verschil tussen Saxenda en Wegovy

Saxenda is primair ontworpen en goedgekeurd voor gewichtsbeheersing en wordt voorgeschreven aan volwassenen met overgewicht of obesitas als aanvulling op een caloriearm dieet en verhoogde fysieke activiteit.

Het actieve ingrediënt in Wegovy is semaglutide. Semaglutide helpt je hongergevoel te verminderen door zich te binden aan de GLP-1 receptoren in de alvleesklier en de hersenen. GLP-1 komt vrij uit je maag als je eet. Het werkt als een signaal, vertelt je hersenen dat je vol zit en regelt je bloedsuikerfunctie.Studies suggereren dat GLP-1 misschien niet altijd zo goed werkt als het zou moeten doen bij mensen met obesitas en overgewicht. Dit kan betekenen dat de maag sneller leeg raakt en dat je hongersignalen eerder terugkomen na het eten. Dus door net als GLP-1 te werken, verbetert Wegovy je bloedsuikercontrole en zorgt ervoor dat je maag langzamer leegloopt. Door de werking van dit hormoon te veranderen, kan het leiden tot minder hongerpieken.

Leer meer

Vragen? Stel ze gerust.

Ons team staat altijd klaar je te woord te staan.

Hoe werken GLP-1 medicijnen ?
Verhoging van het gevoel van verzadiging: Deze behandelingen zorgen ervoor dat de maag langer vol blijft en dat de hersenen het signaal krijgen dat ze vol zijn. Dit leidt ertoe dat mensen minder eten.

Vermindering van het gevoel van honger: De behandelingen zorgen ervoor dat de hersenen het signaal krijgen dat ze minder honger hebben. Dit leidt ertoe dat mensen minder eten.

Stimulering van de afgifte van insuline: De behandelingen stimuleren de afgifte van insuline. Insuline helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Wat als ik een dosis ben vergeten?
Als u zich het binnen 12 uur na het gebruikelijke tijdstip van gebruik herinnert, injecteert u het geneesmiddel alsnog. Als het meer dan 12 uur na het gebruikelijke tijdstip van gebruik is, slaat u de gemist dosis over en injecteert u de volgende dosis de volgende dag op het gebruikelijke tijdstip. Neem de volgende dag geen dubbele dosis en verhoog uw dosis ook niet.
Wat zijn de bijwerkingen? 
Bijwerkingen zijn vaak van lichte aard en zijn vaak na 2 weken verdwenen. Zie onder welke bijwerkingen kunnen optreden.
Misselijkheid
Braken
Diarree
Obstipatie
Hoofdpijn
Duizeligheid
Vermoeidheid
Slapeloosheid
Voor wie is Vi bedoelt?
GLP-1 medicatie is primair bedoeld voor volwassenen met een gewichtsindex (BMI) van 30 of hoger, maar is ook geschikt voor mensen die graag 10 kilo willen afvallen en al veel geprobeerd hebben.
Hoe gebruik ik de injecties?
Was uw handen met zeep en water. Kies een plaats om de injectie te geven. De beste plaatsen zijn de dijen, de buik of de bovenarmen. Verwijder de beschermdop van de naald. Steek de naald in de huid en druk op de spuit om de injectie toe te dienen. Verwijder de naald en gooi de naald weg.
Mag ik GLP-1 medicatie gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef
Zwangerschap: Omdat er beperkte gegevens beschikbaar zijn voor het gebruik van GLP-1 medicatie bij vrouwen, moet de behandeling worden gestaakt als u zwanger wilt worden. Tijdens de zwangerschap mag geen GLP-1 medicatie worden gebruikt.Borstvoeding: Het is niet bekend of liraglutide of Semaglutide in de moedermelk wordt uitgescheiden.
Welke resultaten kan ik verwachten?
Behandelingen gericht op gewichtsverlies kunnen effectief zijn. In studies met mensen met overgewicht en obesitas verloren deelnemers die deze behandelingen gebruikten gemiddeld 10% van hun lichaamsgewicht. Klinische studies tonen aan dat patiënten met behulp van bepaalde methoden tot 20% van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen.
Hoe moet ik GLP-1 medicatie bewaren?
Niet-gebruikte Saxenda of Wegovy moet worden bewaard in de koelkast (2°C - 8°C). De pen moet in de originele verpakking worden bewaard en de dop moet altijd op de pen worden gehouden.Als je de medicatie meeneemt op reis, kun je het maximaal 30 dagen buiten de koelkast bewaren bij een temperatuur van maximaal 30°C. Bewaar de pen in de originele verpakking en zorg ervoor dat de dop altijd op de pen is gehouden. Als je Saxenda of Wegovy niet binnen 30 dagen gebruikt, moet je het terug in de koelkast zetten.
Hoe gebruik ik de injecties?
Was uw handen met zeep en water.Kies een plaats om de injectie te geven. De beste plaatsen zijn de dijen, de buik of de bovenarmen.Verwijder de beschermdop van de naald.Steek de naald in de huid en druk op de spuit om de injectie toe te dienen.Verwijder de naald en gooi de naald weg.
Wie maakt Saxenda en Wegovy?
Saxenda en Wegovy worden gemaakt door het farmaceutische bedrijf Novo Nordisk. Het is een injecteerbaar geneesmiddel dat wordt gebruikt om volwassen die lijden aan obesitas te helpen af te vallen en op gewicht te blijven. Saxenda is alleen op recept verkrijgbaar.
Wordt GLP-1 medicatie vergoed?
In Nederland is Saxenda sinds 24 februari 2022 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering voor een beperkte groep mensen met ernstig overgewicht (obesitas). Saxenda is alleen op recept verkrijgbaar
Wat is de dosering?
Saxenda:
Week 1 – 0,6 mg – eenmaal daagsWeek 2 -1,2 mg – eenmaal daagsWeek 3 – 1,8 mg – eenmaal daagsWeek 4 – 2,4 mg – eenmaal daagsWeek 5 – 3,0 mg – eenmaal daags (onderhoudsdosering)
Wegovy:
Week 1: 0,25 mg
Week 2 0,5 mg
week 3: 1.0 mg
Week 4: 1.7 mg
Week 5: 2.4 mg (Wanneer nodig)
Mag ik autorijden tijdens de behandeling?
Saxenda heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Let op, er kan gedurende de eerste drie maanden van het gebruik echter wel duizeligheid optreden.
Wanneer kan ik stoppen met injecties? 
Over het algemeen als je met Saxenda als je meer dan 10% van je lichaamsgewicht verliest, is er een grotere kans dat je het gewicht op de lange termijn kunt behouden. Om te weten of Saxenda werkt, moet je je gewicht regelmatig controleren. Als je na 12 weken gebruik van Saxenda niet minimaal 5% van je lichaamsgewicht hebt verloren, is het waarschijnlijk niet effectief voor jou